Isnin, 28 Februari 2011

RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARANG


 bahan-bahan
3 ulas bawang besar
5 ulas bawang kecil
sedikit halia
sedikit belacan
1 sudu kecil halba
asam jawa
2 batang serai
3 helai daun limau purut
5 sudu besar cili kisar
bende
garam/ajinomoto

cara memasak
bawang besar,bawang kecil,halia dan belacan dikisar. Panaskan minyak,bila minyak dah panas masukkan halba dan bahan dikisar tadi.tumis hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar,masak sehingga cili garing. Masukkan serai yang telah dititik,kemudian masukkan air asam jawa(agak2 hehehehe) kalau nak kuah lebih masukkan sedikit air,biasenye kalau orang melaka masak asam ikan parang dia wat pekat sikit...lebihkan cili.
Masukkan daun limau purut,garam n pak aji. setelah menggelegak masukkan ikan dan bende. lepas tu bolehla dihidang ngan nasi yang panas...mesti best! selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan